Strony: [1]

Kolejne pismo z KTBS w sprawie wentylacji

• jerz
  • Administrator
  • Jr. Member
  • Zobacz profil WWW
Kolejne pismo z KTBS w sprawie wentylacji
« : Styczeń 19, 2010, 09:33:32 am »

Kilka dni temu otrzymaliśmy kolejne pismo w sprawie wentylacji, dokładniej to chodzi o odłączenie wyciągu mechanicznego (okap) w kuchni od jenej z dwóch kratek wentylacyjnych. Dzwoniłem do KTBS kilka dni temu w celu wyjaśnienia sprawy. Przekierowali mnie do zakładu kominiarskiego przy ul. Św. Benedykta 3/4, ale tam nikt nie odbiera.
Ktoś otrzymał jeszcze takie pismo?

Znając życie trzeba będzie wyrąbać dziurę w suficie podwieszanym.

A z rozmowy z KTBS wynika, że konsekwencje mogą być takie, że nie biorą odpowiedzialności za np. grzyba na ścianie.

Najpierw na rowerze, potem można odwiedzić strony rowerowe.
==================================================
Inni o mnie:

"Panie Jerz przekonałam się,że potrafisz tylko wysyłac jad i obrażac."

Proszę więc uważać, bo jestem groźnym osobnikiem!
  • qorzen
  • Newbie
  • *
Odp: Kolejne pismo z KTBS w sprawie wentylacji
« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2010, 11:31:26 am »

Pisma nie dostałem, ale z racji ciągłych problemów z wentylacją w naszym mieszkaniu dość mocno wgryzłem się w temat. Przepisy mówią, że w budynkach z wentylacją grawitacyjną zabronione jest stosowanie urządzeń mechanicznych (okapów, wentylatorków, itp). Na mój gust można te zalecenia ktbsu zupełnie zignorować, kominiarz po prostu co rok w czasie przeglądu wpisze że trzeba zdemontować pochłaniacz i tyle. Trochę śmieszne i niezrozumiałe jest tłumaczenie ktbsu o odpowiedzialności za grzyba, skoro właśnie kończy nam się gwarancja...
Pozdrawiam.
  • Wicias
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2010, 01:39:13 pm »

jeśli jest problem z wentylacją mechaniczną, to czy wystarczy, że odłącze zasilanie od okapu, który nadal będzie podłączony do komina?

Ogólnie, to jest kolejna sytuacja świadcząca o tym, że KTBS nie stara się rozwiązać naszych problemów (za co mu płacimy?), zachowuje się tak, żeby sam mieć czyste ręce i zbytnio się nie napracować.
  • qorzen
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2010, 02:48:38 pm »

U mnie kominiarz nakazał zdemontować rurę połączeniową okap z kratką, oraz wymienić kratkę na taką do której nie będzie możliwości podpięcia rury! To oczywiście pobożne życzenia które nie mają żadnego podłoża w przepisach i pracy wentylacji grawitacyjnej. Fajnie też wygląda komisja usterkowa ws wentylacji, która składa się z przedstawiciela ktbsu który nie wiedział jak działają nawiewniki, oraz kominiarza który bał się odezwać byle tylko nie stracić zleceń (ta firma robi przeglądy we wszystkich blokach ktbsu). Ja jednak liczyłem że zarządca będzie pomagał rozwiązywać problemy a nie zwalać wszystko na mieszkańców....
  • Wicias
  • Jr. Member
  • **
« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2010, 03:04:25 pm »

."oraz kominiarza który bał się odezwać byle tylko nie stracić zleceń " - pisze gorzen.

Właśnie o to chodzi, też podejrzewam że w praktyce ktbs ma wpływ na decyzję zleceniobiorcy (kominiarza), więc nasze problemy lub ich brak wynikają z polityki KTBS.

(gdyby mu powiedzieli, żeby dał spokój z tymi okapami, bo na rynku jest wielu komiinarzy, to ten wątek na forum by nie istniał)
  • Seba
  • Newbie
  • *
« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2010, 09:03:55 pm »

Do nas tez dotarlo to pismo. Nie zamierzam nic z tym robic. Krotka rozmowa ze znajomym projektantem (inżynier budownictwa ze prawie 30 letnim stazem) oraz ogledziny instalacji i diagnoza jest: wszystko jest w najlepszym porzadku oraz zgodne z przepisami. Jesli tylko umozliwiony jest przeplyw powietrza (nie podam dokladnie jaka czesc otworu wentylacyjnego powinna byc drozna; u mnie jest to 75%) to wentylacja grawitacyjna wciaz jest zapewniona.

Bzdura tez byla prosba o demontaz mechanicznego wentylatora w lazience, ktory nie zakloca dzialania wentylacji grawitacyjnej.

@ qorzen: panowie kominiarze nie zabierali glosu w sprawie wentylacji bo byc moze nie mieli zbyt duzo do powiedzenia w tej sprawie. Po prostu moglo im brakowac teorii. Nie twierdze,ze wszyscy kominiarze to ludzie jedynie po zawodowkach aczkolwiek nasza ekipa takie wrazenie sprawiala.

pozdrawiam
Strony: [1]
Skocz do: